Skip to main content

DT200 37F ...AKA Blaster The Monster!


     Άλλο ενα side project προστίθετε στο ήδη βεβαρημένο δίχρονο πρόγραμμα...  κοντεύει να γίνει τετράχρονο όπως πάει! Πρόκειτε για μια ανακατασκευή - tuning σε μοτέρ DT200 37F του φίλου Αλέξανδρου. 


     Ο Αλέξανδρος θέλει ενα δυνατό μοτέρ και έχει ήδη επιλέξει αρκετή απο την αφρόκρεμα των after market εξαρτημάτων που υπάρχουν για το DT του. Το 37F μοιράζεται παρόμοιο μοτέρ με το YFS200 ATV της Yamaha ...γνωστό και ώς Blaster. Τα πρώτα υλικά έχουν ήδη έρθει και παραθέτω μια γεύση για το τι πρόκειτε να ακολουθήσει. 



1) Vito's 3mm stroker crankshaft

     Πρόκειτε για ενα κομπλέ κιτ στροφάλου-μπιέλας απο την εταιρία Vito's (γνωστή επίσης και για παρόμοια προϊόντα της σχετικά με τα Banshee 350cc). Το κομβίο της μπιέλας είναι μετατοπισμένο +3mm κάτι που αυξάνει τον κυβισμό του κινητήρα. Η μπιέλα είναι η 2XJ και κατά προέκταση έχει τα ίδια κέντρα με stock. Για το λόγο αυτό, το κιτ περιλαμβάνει μια αλουμινένια φλάντζα βάσεως πάχους 1mm καθώς και δύο stock φλάντζες (μια απο κάθε μεριά).  Το κιτ περιλαμβάνει επίσης και το ρουλεμάν του πείρου του εμβόλου καθώς και τις δύο τσιμούχες στροφάλου αλλά όχι και τα ρουλεμάν. 
     Ο στρόφαλος φαίνετε να είναι μια αρκετά επαγγελματική κατασκευή, με stuffers απο πολυπροπιλένιο και έτοιμος για τοποθέτηση. Με 0.45mm διάκενο στη μπιέλα, νοιώθω αρκετά ασφαλής να φορεθεί κατευθείαν πάνω στο μοτέρ... αν και υπάρχει αρκετή δουλειά για να φτάσουμε μέχρι εκεί. 
     Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης θα πρεπει να ελεχθεί ο χρονισμός εισαγωγής - εξαγωγής μίγματος καθώς και τυχών θεματάκια clearance μεταξύ της μπιέλας και των κάρτερ  εξαιτίας των 3mm μεγαλύτερης διαδρομής. 



2) Wiseco 67.75mm Piston

     Πιστόνι απο την γνωστή εταιρία Wiseco με +1.75mm μεγαλύτερη διάμετρο απο το stock.
Έχω δει αρκετά πιστόνια απο τη παραπάνω εταιρία και το συγκεκριμένο είναι απο εκείνες τις επιλογές που πραγματικά αξίζουν και με το παραπάνω τα χρήματά τους. Μικρό βάρος, προσεχτική επίστρωση σε όλη την εξωτερική μεριά χωρίς να φαίνονται πιτσιλιές προς το εσωτερικό, ράδιο σε όλες τις γωνίες και πυκνή "χάραξη" περιμετρικά του πιστονιού για καλύτερη λίπανση. A winner ...in my book! 



3) Mikuni Power Jet 

Το stock carb θα αλαχθεί με ενα Mikuni TM30 απο WR200 και θα προστεθεί εξωτερικά ελεγχόμενο powerjet της ίδιας εταιρίας. Το κιτ περιλαμβάνει τα πάντα για την τοποθέτηση καθώς και τρία ζιγκλέρ. Προσωπικά, θεωρώ το powerjet αναγκαίο για οποιοδήποτε δίχρονο κινητήρα. Η λειτουργία του βασίζεται στο γνωστό φαινόμενο της υποπίεσης, όταν το slide φτάσει κοντά στο σωληνάκι της παροχής, ξεκινά να ψεκάζει βενζίνη προς την εισαγωγή του μοτέρ. Γενικά μιλώντας, το κεντρικό ζιγκλέρ σε ενα δίχρονο κινητήρα μπορεί να μειωθεί εώς και 25% για να βελτιωθούν τα "μεσαία", εκεί είναι που έρχεται να δουλέψει το powerjet και να αναπληρώσει τη βενζίνη που λείπει. 



4) MotoTassinari VFORCE3 

     Η stock ριντιέρα θα αλλαχτεί με μια VForce (μοντέλο V3145). Ιδιαίτερα ωραία κατασκευή και με πολύ πετυχημένο concept. 
Έχει περίπου τη διπλάσια επιφάνεια στα φυλλαράκια των reeds αλλά όχι και τη διπλάσια παροχή και δυστυχώς έχει και σχεδόν διπλάσια γωνία παροχής προς το στροφαλοθάλαμο, κάτι όχι και τόσο επιθυμητό για τις υψηλές στροφές (αν και στη σειρά 3 το βελτίωσαν κάπως με το να χρησιμοποιούν συμμετρικά φύλλα και όχι διαφορετικό μέγεθος σε κάθε πλευρά). Πάραυτα, παραμένει απο τις καλύτερες επιλογές, ιδιαίτερα για ενα μονοκύλινδρο. Στα bonus ότι τα φυλλαράκια είναι απο ανθρακόνημα (πάχους 0.4mm) κάτι που μειώνει το "fluttering" στις ψηλές στροφές συν του ότι τα περισσότερα φύλλα και η μικρότερη κίνηση που είναι αναγκασμένα να κάνουν βελτιώνει την απόκριση του γκαζιού καθώς και τη μακροζωία τους. 
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η Moto Tassinari περιλαμβάνει οδηγίες και όλα τα απαραίτητα υλικά για να κοπούν εύκολα τα "αφτιά" του stock κολάρου εισαγωγής μιας και δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί μέσα στην εισαγωγή της VForce ενώ παράλληλα διαθέτει μαζί και ενα πολύ καλύτερο stuffer ώς αντικατάστατο του stock. Επίσης, περιλαμβάνονται και οι δύο φλάντζες που χρειάζονται για την τοποθέτηση της ριντιέρας. Μια προσεχτική παρατήρηση στην όλη κατασκευή είναι απαραίτητη μιας και τα φυλλαράκια reed είναι κάπως άτσαλα κομμένα... 

(Σημείωση : με κέντρα 71mmX52mm, θα μπορούσε με λίγη δουλίτσα να προσαρμοστεί σε μοτέρ Dt125, Tdr250 κλπ) 




Έπεται συνέχεια... 

Comments

  1. Ανυπομονώ να δέσω το μοτέρ μου αφού βέβαια πρώτα το ''σετάρεις''και ρυθμίσεις σχεδόν τα πάντα λεπτομερώς!
    Να σημειωθεί γιά τη v-force ότι ταιριάζει σε wr200 (3xp) καθώς οι τρύπες της εισαγωγής του και του dt 200 (37f) έχουν τα ίδια κέντρα.
    Αλέξανδρος (dt 125 lc)

    ReplyDelete
  2. Για το φίλο που ρώτησε.
    Η ριντιέρα κουμπώνει σε 37F χωρίς μετατροπές.

    Υγ. Το blog είναι δίγλωσσο. Σε παρακαλώ γράφε είτε Ελληνικά ή Αγγλικά. Όχι greeklish...

    ReplyDelete
  3. re file apo pou peires to strofalo ton poulaei kapoios edo stin ellada

    ReplyDelete

Post a Comment