Skip to main content

CDI Collage

Όταν σταματήσει να λειτουργεί το σύστημα ανάφλεξης μιας CDI, συνήθως υπαίτια είναι τα κεντρικά τρανζίστορς (thyristors) και οι πυκνωτές. 
Στις συγκεκριμένες CDI απο nsr250, τα υπεύθυνα υλικά είναι τα εξής : 
Κ889 
3P4MH (2 τεμάχια)
1μF / 400Volt (2 τεμάχια)
820μF/ 25Volt (2 τεμάχια)

Οι πυκνωτές 1μF/400v είναι το πιο σημαντικό μέρος μιας CDI (εξού και το όνομα Capacitor Discharge Ignition), η δουλειά τους είναι να κρατάνε την τάση (συνήθως 280-380volt DC) και να την απελευθερώνουν προς τους πολλαπλασιαστές όταν το επιτρέψουν τα thyristors, τα οποία με τη σειρά τους ενεργοποιούνται απο εντολή της EEPROM. Η αλλαγή των πυκνωτών 1μF ακόμη και αν δεν είναι κατεστραμμένοι είναι άμεσα αισθητή στην απόκριση του γκαζιού και στη κατανάλωση βενζίνης. Επί της ευκαιρίας, καλό είναι τα αλλαχτούν οι δίοδοι και τα zeners της γύρω περιοχής. 
Όποιος ενδιαφέρεται για επισκευές σε οποιαδήποτε CDI και δεν θέλει να λερώνει τα χέρια του ή να ψάχνει τα υλικά, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου. 

Comments

  1. Νικο, ερωτηση σχετικη με τις επισκευες.
    Οταν η ηλεκτρονικη ειναι μεσα γεματη με το σιλικονοειδη υλικα, τι γινεται;
    Υπαρχει τροπος αφαιρεσης τους, χωρις να χαλασει η πλακετα;

    Βαγγελης (ο γνωστος)

    ReplyDelete
  2. Η πρώτη πλακέτα με διαλυτικό νίτρου. Περιμένεις μερικές ώρες, καθαρίζεις όσο μπορείς και πάλι ξανά. Εαν έχεις εμπειρία απο αρκετές ηλεκτρονικές, βρίσκεις εύκολα που πρέπει να ψάξεις. Σε αυτή τη περίπτωση, νυστέρι χειροτεχνίας, καταβίδια ωρολογοποιϊας και ηλεκτρονικών και καλή αίσθηση στο χέρι. Ακόμη και μετά απο δεκάδες ηλεκτρονικές μπορεί να κάνω κανα λάθος αλλά έχω αξοπλισμό για να κολάω smd. Η πλακέτα μπορεί να χαλάσει απο το νυστέρι αλλά το πιο πιθανό είναι να χαλάσει απο αργό κόλλημα των υλικών. Ξεκολλάνε τα χάλκινα traces απο το φιμπερένιο pcb και το βλέπεις συνήθως σε προσπάθειες απο άτομα που δεν τα πάνε καλά με το κολλητήρι.

    Υγ. Δίπλα στην επιλογή "ανώνυμος" υπάρχει και η επιλογή να αφήσεις κανα όνομα, nickname κλπ

    ReplyDelete
  3. Αλέξανδρος (Dt 125lc)December 1, 2010 at 9:36 PM

    Να συμπληρώσω κι εγώ κάτι καθώς έχω ψιλοασχοληθεί με το θέμα.Ένα καλό ρυθμιζόμενο κολλητήρι βοηθάει στο να επιλέξουμε την σωστή θερμοκρασία έτσι ώστε να μη ξεκολλήσουν οι χάλκινοι δρόμοι τις πλακέτας μας.Ακόμα ένα πολύ "σύντομο" κόλλημα δεν είναι πάντα το σωσττό καθώς μπορεί να κάνουμε "ψυχρή κόλληση".Γενικά θέλει αρκετή εμπειρία και ένας καλός τρόπος γιά να αποκτηθεί είναι η εξάσκηση σε παλιές πλακέτες.
    Υ.γ.Νίκο καλή συνέχεια και με άλλες ηλεκτρονικές και συγχαρητήρια γιά την υπομονή σου!Πολύ καλή δουλειά!

    ReplyDelete

Post a Comment