Skip to main content

PGM IV ECU for Nsr250 Mc28

Μιας και έπεσε στα χέρια μου, μια PGMIV προς επισκευή, είπα να γράψω μερικά πραγματάκια για την πιο τεχνολογικά εξελιγμένη ECU που φορέθηκε σε δίχρονο street.


Η ανάφλεξη στη συγκεκριμένη ECU βασίζεται στο κλασικό και συνηθισμένο σύστημα μέσω CDI (Capacitor Discharge Ignition) ...όλα τα άλλα αλλάζουν. 

Κάθε κύλινδρος διαθέτει τη δική του CDI, με ξεχωριστό σύστημα thyristor - capacitor για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ανάφλεξη (περισσότερο ακριβής σπινθήρας, ισχυρότερη ανάφλεξη, λιγότερα καυσαέρια), ο οποίος σημειωτέων ελέγχεται σε τρείς διαστάσεις και αλλάζει ανάλογα με την σχέση που είναι "κουμπωμένη" στο κιβώτιο μετάδοσης. Για την κατασκευή του δεν χρησιμοποιήθηκαν κοινά υλικά, αλλά τα καλύτερα δυνατά εκείνης της περιόδου, κάποια απο τα οποία ακόμη υπάρχουν στην αγορά, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά... 

Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των βαλβίδων είναι ίσως ότι πιο εξελιγμένο έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Οι βαλβίδες δεν ελέγχονται με απλούς flip flop διακόπτες όπως στα περισσότερα δίχρονα αλλά με εξελιγμένους controllers, οι οποίοι δίνουν εντολές στο servo με ταχύτητα μικρότερη των 4 millisecond. Οπότε μιλάμε για άμεση "διόρθωση" της θυρίδας εξαγωγής στη παραμικρή κίνηση της γκαζιέρας. 
Βέβαια, δυστυχώς το παραπάνω, έχει και τις παρενέργειές του... 
Τα συγκεκριμένα controllers, όπως και κάθε επεξεργαστής, έχουν ημερομηνία λήξης. Μπορεί η κακή συντήρηση των βαλβίδων εξαγωγής ή πρόβλημα στην ηλεκτρική παροχή να επισπεύσουν τη καταστροφή τους, αλλά είναι de facto ότι κάποια στιγμή, μόλις ξεπεράσουν τις προσδόκιμες ώρες λειτουργίας τους, θα παραδώσουν πνεύμα. (Σημ. : Το πρόβλημα βελτιώθηκε ελαφρώς στις PGM για τα on/ off μοντέλα Crm250 AR, με το να παράσχουν στα υπαίτια controllers, λίγο καλύτερο περιβάλλον λειτουργίας με ψύκτρες. )

Μια έτερη καινοτομία της PgmIV είναι ότι, η καμπύλη ανάφλεξης περιλαμβάνεται μέσα σε μιας μορφής μαγνητική κάρτα, η οποία χρησιμεύει και σαν διακόπτης on/ off μιας και το mc28 δεν έχει κεντρική κλειδαριά. 
Η κάρτα, έχει προγραμματιστεί για κάθε ηλεκτρονική και είναι μοναδική, ενώ παράλληλα διαθέτει στο εσωτερικό της και τη χαρτογράφηση της ανάφλεξης. 
Η τελευταία καινοτομία ήταν αρκετά χρήσιμη, μιας και ο κάτοχος είχε τη δυνατότητα να αγοράσει μια έτερη κάρτα απο την HRC (και άλλες after market εταιρίες της εποχής), οι οποίες βελτίωναν την απόδοση του κινητήρα με σκοπό την αγωνιστική χρήση. Μειώθηκε αρκετά και το κόστος απόκτησης, μιας και στα προηγούμενα μοντέλα nsr250, ο κάτοχος δεν είχε τη δυνατότητα να αγοράσει αποκλειστικά και μόνο τη καμπύλη ανάφλεξης αλλά έπρεπε να αγοράσει εξαρχής όλη την ηλεκτρονική μονάδα. 

Τέλος, η PgmIV διαθέτει και ένα εξελιγμένο σύστημα αναφοράς για κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται στο κινητήρα μέσω συγκεκριμένης κωδικοποίησης (π.χ Error 2, είναι το θέμα που αναφέρθηκε προηγουμένως με τις βαλβίδες εξαγωγής κοκ). 


Comments

  1. xmm endiaferon...Alla nomiza pos eixes idi mc28. Pisteueis oti einai kalutero telika apo mia kenouria ilektroniki px apo ignitech? Ola osa anafereis ta exoun idi kai autes kai sxetika ftines. Auto omos pou lipei einai oi etoimes xartografiseis...
    Einai DC-CDI i AC-CDI?
    biofotis

    ReplyDelete
  2. Έχω mc28 με μετατροπή σε PGMIII απο το προϊγουμενο ιδιοκτήτη. Είναι DC αλλά δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα περί ποιάς είναι καλύτερης μιας και δεν έχω ανοίξει κάποια Ignitech για να έχω ασφαλή άποψη. Το σίγουρο είναι ότι η τελευταία θα έχει πιο "φρέσκα" υλικά και με λιγότερη καταπόνηση - ώρες λειτουργίας, απο την άλλη η τιμή τους είναι υπερβολικά χαμηλή για να είναι CDI, πιο πολύ σε τρανζιστοράτες μου κάνουν, κάτι που σημαίνει ότι με ίδια καμπύλη ανάφλεξης η "μαμά" θα είναι μπροστά. Άλλωστε το θέμα δεν είναι πάντα το καλύτερο, σε αυτή τη περίπτωση δεν θα έπρεπε να μεινει τίποτα stock επάνω στις μηχανές μας.

    ReplyDelete

Post a Comment