Skip to main content

Powerjet Fitment

Το powerjet είναι ενα σύστημα ψεκασμού βενζίνης, το οποίο μπαίνει σε λειτουργία όταν βρεθεί σε υποπίεση. Βοηθάει υπερβολικά στις μεσαίες στροφές του κινητήρα, ιδιαίτερα δε, όταν έχει αλλαχτεί το stock καρμπυρατέρ με ένα άλλο μεγαλύτερης διαμέτρου. Ας δούμε πως γίνετε η τοποθέτηση, με ένα παράδειγμα σε καρμπυρατέρ Mikuni TM30mm προερχόμενο από WR200.
Το συγκεκριμένο powerjet είναι από τη Mikuni και πρόκειται για ένα πλήρες κιτάκι, το οποίο περιέχει όλα τα απαραίτητα για τη τοποθέτηση και 3 jets για το ρύθμισμα. 
Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει είναι το που ακριβώς θα τοποθετηθεί το powerjet. Τα προτεινόμενα σημεία είναι ακριβώς κάθετα στο άνω μέρος της εισαγωγής ή περίπου 45 μοίρες από κάθε πλευρά. Θα πρέπει να προσέξουμε τυχών εμπλοκή με διάφορα σημεία του κινητήρα, ώστε να έχουμε εύκολη και άμεση πρόσβαση για τη ρύθμιση χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσουμε το καρμπυρατέρ. Αφού βρεθεί κάποιο ικανοποιητικό σημείο, ποντάρουμε και κάνουμε την ανάλογη τρύπα και περνάμε το powerjet. Το συγκεκριμένο διαθέτει και σημείο στήριξης με βίδα αλλά συνήθως μια μικρή ποσότητα εποξικής κόλλας είναι αρκετή για να το κρατήσει στη θέση του... 
Κατόπιν, πρέπει να κοπεί το κεντρικό στέλεχος του powerjet στο επιθυμητό ύψος. Οι προτεινόμενες θέσεις είναι από 1/2 έως και 3/4 του ανοίγματος του slide. Εαν δε, το καρμπυρατέρ μας είναι υπο γωνία με τη ριντιέρα, καλό είναι η απόληξη του powerjet να μην είναι στη μέση αλλά πιο κοντά στη πλευρά με τη μικρότερη διαδρομή προς τη βαλβίδα reed. 
Το παραπάνω θα σιγουρέψει, ότι η βενζίνη δεν θα "κολλήσει" στα τοιχώματα του καρμπυρατέρ με το που βγει απο το powerjet. 
Τέλος, θα πρέπει να τροφοδοτήσουμε το powerjet με βενζίνη από το μπολάκι του καρμπυρατέρ. Αυτό μπορεί να γίνει α) κατευθείαν από την απόληξη υπερχείλισης, β) τρύπημα και πρεσάρισμα νέας απόληξης (περιλαμβάνεται) και γ) από έτοιμη παροχή για powerjet όπως και χρησιμοποιήθηκε στο συγκεκριμένο παράδειγμα. 
Σε βελτιωμένους κινητήρες, το σύνηθες είναι, το κεντρικό ζιγκλέρ να αυξάνεται υπερβολικά για να αντεπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις του κινητήρα, με αποτέλεσμα το μείγμα στα μεσαία να είναι υπερβολικά "πλούσιο". Με τη τοποθέτηση ενός powerjet το παραπάνω πρόβλημα λύνεται, αφού πλέον, βελόνα και κεντρικό ζιγκλέρ χρησιμοποιούνται περισσότερο για τη ρύθμιση μέχρι και τις μεσαίες στροφές και τις περαιτέρω απαιτήσεις του μοτέρ στις ψιλές στροφές τις προσθέτει το powerjet. 
Το manual στο κιτ της Mikuni προτείνει μείωση του κεντρικού ζιγκλέρ 25% αλλά από προσωπική εμπειρία αυτό το βρίσκω κάπως υπερβολικό, εξαιρουμένου ίσως, πολύ μεγαλύτερης διαμέτρου καρμπυρατέρ σε σχέση με το stock του κινητήρα μας. Πάραυτα, σε ένα μοτέρ π.χ με 260 κεντρικό ζιγκλέρ, μπορούμε να πέσουμε γύρω στο 200-220 στο κεντρικό ζιγκλέρ και να προσθέσουμε 40-60 στο powerjet, βελτιώνοντας έτσι τα μεσαία και την απόκριση του κινητήρα. 

Cheers! 

Comments

  1. Αλέξανδρος(Dt 125 LC)November 16, 2010 at 1:05 AM

    Ωραία παρουσίαση και πολύ καλή δουλειά!
    Πέρα από την τοποθέτιση του powerjet μετά το καθάρισμα το καρμπυλατέρ μοιάζει με καινούριο!

    ReplyDelete
  2. Ωραιο αρθρο και πολυ κατατοπιστικο.Απο που προμηθευτικες το powerjet?Αν καταλαβα καλα εχει δικα του ζιγκλερ και δεν ειναι προκαθορισμενο οπωτε για να ρυθμισεις σε full open slide επεμβαινεις μονο στο powerjet.

    ReplyDelete
  3. Αγορά Mikuni powerjet απο sudco.com ή ebay.

    Μπορείτε να γράφεται ενα μικρό όνομα ή nickname, ακριβός επάνω απο την επιλογή "Ανώνυμος".

    ReplyDelete
  4. Ωραίο άρθρο,θα με βοηθήσει,έψαχνα οδηγό για να βάλω στο δικό μου καρμπυρατέρ.Εύγε.

    Γιάννης

    ReplyDelete

Post a Comment