Skip to main content

Κατηγορία Racing: Μέρος 2ον, Προετοιμασία Αγωνιστικού

Αφού τελειώσαμε με το χαρτομάνι, πρέπει να προετοιμάσουμε σιγά-σιγά τη μοτοσικλέτα μας. Όλοι οι κανονισμοί αφορούν την ασφάλεια τη δική μας και των λοιπών αγωνιζόμενων. 

Καταρχήν, κανένας δεν ξέρει τη μοτοσικλέτα μας περισσότερο από εμάς τους ίδιους, οπότε ξέρουμε και τα μειονεκτήματά της και πρέπει να τα διορθώσουμε. Μην περιμένετε από τους κανονισμούς να αναφέρουν ότι πρέπει τα τακάκια να μην είναι στα τελευταία τους ή ότι δεν πρέπει να χάνουν οι τσιμούχες του μπροστινού. 
Μόνο εσείς τα γνωρίζετε αυτά και πρέπει να τα διορθώσετε... όπως επίσης και πιθανά προβλήματα με ρουλεμάν, υπερχειλίσεις καρμπυρατέρ κλπ. Ότι βγει στη πορεία θα αφαιρέσει αρκετό χρόνο, θα σας κουράσει και πολύ πιθανό να σας στερήσει τη συμμετοχή. 

Συρματασφάλιση : 
Καθαρά για λόγους ασφάλειας πρέπει να γίνει συρματασφάλιση σε ότι αφορά βίδες κλπ που από πίσω τους έχουν λάδι σασμάν και γενικά υγρά. Το σύρμα μπορεί να είναι γύρω στο 1mm, σε πολύ μικρότερη διάμετρο το πλέκουμε διπλό. 
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά, η τάπα πλήρωσης του σασμάν πρέπει να συρματασφαλιστεί. Με μια πυρωμένη πρόκα ή ενα τρυπανάκι 1.5mm κάνουμε μια τρύπα στη πλαστική τάπα. 
Από εκεί περνάμε το σύρμα και το δένουμε σε έτερη βίδα του σασμάν με τρύπα ή ξελασκάρουμε μια βίδα και τσακώνουμε το σύρμα από πίσω ή οτιδήποτε είναι εκεί κοντά και μας γεμίζει το μάτι ότι το σύρμα θα μείνει στη θέση του.
Αμέσως μετά έχουμε τη βίδα/ ες αποστράγγισης του σασμάν. 
Αυτές είναι λίγο πιο φασαριόζικες, χρειάζεται να αφαιρεθούν, με ένα πονταδόρο να τις μαρκάρουμε και να τις ξετρυπήσουμε με τρυπανάκια HSS ή καρβιδίου με διάμετρο περίπου 1.5mm. 
Κάπου εδώ έχουμε τελειώσει με τη συρματασφάλιση. 
Οι μπροστά βίδες στις δαγκάνες δεν υπάγονται πλέον στους κανονισμούς. Επίσης, μπορούμε να συρματασφαλίσουμε το μπροστά γρανάζι αλυσίδας και όπου αλλού κρίνουμε απαραίτητο αλλά τα βασικά, είναι οι βίδες του σασμάν. 

Υγρά : 
Το ψυγείο πρέπει να έχει αποκλειστικά νερό. Παραφλού και άλλες ουσίες δεν επιτρέπονται. 
Στο ντεπόζιτο, τη βενζίνα που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Λοιπές χημικές ουσίες και πρόσθετα στο ντεπόζιτο δεν επιτρέπονται. 

Υπερχειλίσεις: 
Οι υπερχειλίσεις των καρμπυρατέρ πρέπει να καταλήγουν σε δοχείο 250ml. Αν βολεύει, στο ίδιο δοχείο μπορούμε να βάλουμε και την υπερχείλιση του σασμάν. Σε δοχείο πρέπει να καταλήγει και η τυχών παροχή εξίσωσης της πίεσης στο ντεπόζιτο. Ψιλά γράμματα τα από πάνω αλλά καλό είναι να τα κάνουμε... Το ίδιο ισχύει και για το ψυγείο, αν έχετε το μαμά δοχείο είναι μια χαρά, διαφορετικά HRC μπουκαλάκια... θα τα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς σας. 
Εάν θέλετε μπορείτε να καταργήσετε τη τρόμπα λαδιού και να κάνετε μίξη στο ντεπόζιτο. Δεν είναι απαραίτητο και είναι στη κρίση σας. 

Φανάρια, φλασάκια, καθρέφτες, πινακίδα και κόρνα, πρέπει να αφαιρεθούν. Το ίδιο ισχύει και για το stand της μηχανής και τη μανιβέλα. Αν έχουμε κάνει μια προετοιμασία, είναι μερικά λεπτά υπόθεση αμέσως πριν πάει η μοτοσικλέτα στο τεχνικό έλεγχο. Τα μαρσπιέ συνεπιβάτη, αν βγαίνουν εύκολα, μπορούν να αφαιρεθούν, επίσης.

Τη μανιβέλα μπορούμε αργότερα να την τοποθετούμε επάνω χωρίς βίδες για να βάζουμε εύκολα σε λειτουργία το μοτέρ και αμέσως μετά να την αφαιρούμε. Δυστυχώς, δεν είναι εξίσου εύκολο το βάλε - βγάλε του stand οπότε καλό είναι να έχουμε ένα πίσω αγωνιστικό stand μαζί μας. 

Τέλος, πρέπει να κλείσουμε τις τρύπες των φαναριών με ταινία. 
Η προτεινόμενη ταινία είναι το γνωστό Gaffer, αλλά και ένα απλό αυτοκόλλητο μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά. 
Μαζί με τη δήλωση της συμμετοχή μας, στις τελευταίες μέρες, δηλώνουμε και τον αριθμό συμμετοχής για να τσεκάρουμε διαθεσιμότητα. 
Το νούμερο πρέπει να το τυπώσουμε σε αυτοκόλλητο βινυλίου σε λευκό χρώμα. Το μέγεθος του αριθμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 πόντους. Πίσω από το νούμερο θα πρέπει να υπάρχει και ένα φόντο. Το φόντο είναι πράσινο για την κατηγορία των 250cc και μαύρο για την κατηγορία των 125cc. 

Π.χ για τη κατηγορία 250cc μπορούμε ένα βάλουμε περιμετρικά του αριθμού, τουλάχιστον 1 πόντο πράσινο ή ένα μεγάλο τετράγωνο αυτοκόλλητο. 

Τα αυτοκόλλητα είναι τρία. 
Το πιο σημαντικό είναι αυτό που μπαίνει στο μούτρο, τα άλλα δύο μπαίνουν στην ουρά όπου μας βολεύει, αρκεί να μην κρύβονται από τον οδηγό. 

Νομίζω ότι, κάπου εδώ τελείωσε η προετοιμασία της μοτοσικλέτας.  
Να υπενθυμίσω ότι εσείς ξέρετε καλύτερα το διχρονάκι σας. Αν βλέπετε ότι το "τάδε" πλαστικό είναι έτοιμο να σπάσει ή το "τάδε" λαμάκι που εξέχει δεν σας γεμίζει το μάτι, πιάστε το ράγισμα του πλαστικού με ταινία, αλλάξτε ή τροποποιήστε το λαμάκι... κοκ 
Μιας και μας έφερε το θέμα στα ferings, τα πολυεστερικά με ένα μονόσελο είναι μια καλή λύση, ειδικά σε μηχανάκια βλ. Tzr250 1KT που για να βγάλεις ντεπόζιτο πρέπει να λύσεις σέλες κλπ 

Έτοιμο και το αγωνιστικό μας... στο τρίτο και τελευταίο μέρος θα δούμε μερικά πραγματάκια επί της πίστας και στο πως περίπου πάει η διαδικασία. 

Χρήσιμα links : 

Comments

  1. Τα λαστιχάκια ξέχασα... ενα ζευγάρι λάστιχα slick πρόσφατα φορεμένα βγάζει άνετα το ΣΚ.

    ReplyDelete

Post a Comment